Přichází čas na medovinu

 

Chladné období nám pomalu klepe na dveře a v tomto nečase je ideální chvíle na hřejivou medovinu. Dříve než ji zakoupíte, si možná kladete otázku, z čeho je, jakým způsobem se vyrábí a zda existují i jiné příchutě než ta, kterou právě držíte v ruce. Po přečtení dnešního článku vás tyhle otázky dále trápit nebudou. 

 

Jak se medovina vyrábí? 

 

Možná už jste někdy slyšeli o medovém víně, ale nenechte se oklamat. Medovina má s vínem společný jen podobný způsob výroby, od čehož vznikl tento název. Podstatou je med a víno. Samotná kvalita medoviny záleží právě na těchto surovinách. Ve zvoleném poměru se med rozmíchá ve vodě a krátce se nechá povařit. Při povaření na hladině vzniká bílá pěna, kterou je nutné odstranit, protože později by mohla kazit chuť medoviny. Vzniklý slad přelijeme do nádoby na kvašení a po vychladnutí přidáme ušlechtilé kvasinky. Dochází tak k procesu kvašení, který trvá 2-3 měsíce. Po vykvašení se roztok přefiltruje a přidají se výtažky z bylin a směs různého koření (například anýz, skořice apod.). Nastává fáze ležení, která trvá minimálně půl roku. 

 

Jak poznáte správnou medovinu a jak ji správně servírovat? 

 

Správná medovina je průzračně čistá, typická je zlatavá barva a specifická vůně medu a koření. Chuťově je medovina sladká a zároveň velmi jemná. 

 

Na jarmarcích, trzích a podobných akcích jste se s medovinou setkali spíše podávanou za tepla. Správná teplota by měla být 55 °C a servírovat by se měla ve sklenici na whisky. Medovina se však podává i za studena při teplotě 12 °C. V tomto případě pak medovinu servírujeme ve sklenici se stopkou. Pokud si však budete chtít udělat pravou středověkou atmosféru, kdy se medovina pokládala za pití bohů, měli byste použít dobové hliněné poháry, ze kterých se v dávných časech medovina pila.

 

Pokládáte si teď otázku, zda je lepší medovina za tepla nebo za studena? Záleží na každém z vás, ale máme pro vás tip. V létě pijte za studena a teplou si nechte na chmurné podzimní večery na zahřátí. 

 

V naší nabídce najdete různé příchutě medovin jako je například medovina z černého rybízu, která má nasládlou kyselkavou chuť a ovocno-medovou vůni. 

 

Chceš-li píti jako král, ochutnej naši Medovinku Original. 

 

Na zdraví!

 

 

« zpět

AKTUALITY

Jaké máme druhy medů

02:18 - 30.10.2017

Víte, že existuje více druhů tohoto sladkého potěšení? Dělí se do dvou základních skupin na květový a lesní med. To ale není vše, dále jsou k dostání i smíšené medy. Jak si vybrat ten správný pro váš mlsný jazýček? To se dozvíte v dnešní aktualitě.

více «

 

Přichází čas na medovinu

02:13 - 30.10.2017

Chladné období nám pomalu klepe na dveře a v tomto nečase je ideální chvíle na hřejivou medovinu. Dříve než ji zakoupíte, si možná kladete otázku, z čeho je, jakým způsobem se vyrábí a zda existují i jiné příchutě než ta, kterou právě držíte v ruce.

více «

 

PF 2016

00:31 - 5.1.2016

Přejeme Vám medově sladký rok 2016.

více «

 


KONTAKT

JANKAR PROFI, s.r.o.

739 12 Čeladná 262

 

Tel.: +420 603 504 540

email: jankar.profi@seznam.cz

 

IČ: 258 681 28

DIČ: CZ258 681 28

Veterinární kód: CZ12989

CERTIFIKÁTY A OCENĚNÍ

Certifikát Certifikát Certifikát Certifikát


REGISTRACE
K ODBĚRU NOVINEK

Jméno:

E-mail:

- Zákazník

- Obchodník